Blog

Postup voskování auta

Voskování auta má svoje důvody a také pravidla, která je radno pro dosažení toho nejlepšího výsledku dodržovat. Kromě toho, že rapidně zlepší vzhled karoserie, má také funkci ochrannou, neboť na dobře navoskované auto mnohem hůře ulpívá prach a jiné nečistoty. Při použití vosku s odpuzovačem vody také poznáte  vizuální rozdíl po dešti.

Čas i počasí

Voskování si dobře naplánujete, budete potřebovat nejen dost času, ale pokud nedisponujete prostornou garáží s dobrým osvětlením, tak i vhodné počasí. Ideální teplota je kolem dvaceti stupňů a pod mrakem, příliš ostré sluníčko a vysoká teplota vám práci zbytečně zkomplikuje. A jestli máte vhodnou garáž, nechte auto před voskováním odstát a vychladnout.

Čistota půl úspěchu

Čistota je opravdu základní předpoklad úspěchu. Plochy, které hodláte voskovat dokonale umyjte, nejlépe kvalitním a ke karoserii šetrným přípravkem. Pro hrubší a hlouběji zažrané nečistoty lze použít různé odstraňovače rzí a nečistot. Po jejich aplikaci věnujte tím delší čas pro odstranění jejich zbytku z karoserie, s voskem a leštidlem by se nemusely nejlépe snášet.

Neméně pečlivosti zasluhuje také sušení, povrch by měl být dokonale suchý, jinak se místo krásného lesku dočkáte nepěkných zaschlých map.

Strojově či ručně

Samotné voskování lze provádět manuálně, za pomoci houby či látky z vhodného materiálu, nebo strojové leštičky. Základní princip je však v obou případech stejný. Vybraný vosk nanášíme v menších dávkách na voskovanou plochu a tu krátkými pohyby voskujeme, dokud nedosáhneme kýženého výsledku. Uznáte-li to za vhodné, po zaschnutí první vrstvy můžete nanést i druhou.

Při výběru vosku dejte pozor především na obsah abraziv – jednoduše řečeno, pro nové, neporušené laky použijte spíš vosky jemnější, bez abraziv. Ty vám totiž do jisté míry mikroskopicky zabrousí nerovnosti a uvedou lak do původního stavu.

Přejeme vám tedy mnoho úspěchů a radostí z krásného a zdravého laku vašeho automobilu. A nezapomeňte – vždy máte možnost se svěřit do péče profesionálů.

wolf

Recent Posts

Jak pracovat s orbitální leštičkou

Orbitální leštička je skvělý nástroj pro dosažení profesionálního vzhledu vašeho vozidla. Správné použití této technologie…

1 měsíc ago

Příprava auta na jaro a jarní údržba vozidla

Jaro je tu a je čas připravit své auto na novou sezónu. Jarní údržba vozidla…

1 měsíc ago

Oprava autolaku v kostce

Automobilový lak je jakousi vizitkou vozidla. Jeho lesk a bezchybný vzhled mohou odrážet péči majitele…

4 měsíce ago

Důležitost dekontaminace autolaku

Dekontaminace autolaku představuje kritický krok v rámci údržby vozidla, který nese mnohem širší význam než…

4 měsíce ago

JAK ZABRÁNIT ZIMĚ, ABY ZPŮSOBILA ŠKODY NA VAŠEM AUTĚ?

… a nejenom na autě, doplňujeme nadpis dnešního článku. Zima je zejména pro motoristy velmi…

5 měsíců ago

Podzim je tu, zima za rohem. Víte, jak se postarat o lak svého auta?

Máte také pocit, že jste teprve nedávno schovali zimní výbavu a připravovali auto na letní…

5 měsíců ago