Blog

Ať se blýská, aneb čím nejlépe rozleštit Vaše auto

Karoserie automobilu je jednou z jeho nejvíce zatěžovaných částí a zároveň tím, čeho si na něm všimneme jako první a upřímně řečeno „obal“ je i v tomto případě to, co alespoň na první pohled prodává. Nicméně zanedbaná údržba, zašlá špína, odlétající štěrk, nešetrné mytí a agresivní čisticí prostředky jsou faktory, které mají na vzhled laku neblahé účinky.

Pravidelná péče je základ

Každý lak postupem času začíná degradovat, postupně oxidovat a dochází tak ke ztrátě barvy i lesku. Tento proces je ve výsledku neodvratný, ale můžeme ho úspěšně oddálit, nebo jeho projevy minimalizovat. K tomu ovšem běžné mytí nestačí, pro co nejdelší zachování vysokého lesku a jasných barev je zapotřebí lak renovovat, včetně odstranění povrchových vad.

To nejmenší a také nejběžnější, co můžete udělat, je ošetření karoserie leštěnkou a následně ochranným voskem, pochopitelně po důkladném umytí a zbavení karoserie veškerých hrubších nečistot. V podstatě se do toho můžete pustit sami a kdykoliv, pokud ale chcete dosáhnout nejlepších výsledků, je lepší se vyhnout této činnosti na přímém slunci a za teploty ideálně kolem 20 °C – jinak můžete očekávat při zasychání tvorbu nevzhledných map.

Strojní čištění

V případě silnějšího poškození, nebo nespokojíte-li se s výsledkem ručního leštění, je zde varianta strojního čištění za pomoci lešticích kotoučů, pasty a vosku. Pro laika, amatéra, nebo domácího kutila je tahle varianta ale poměrně časově náročná, namáhavá a také riskantní. Hrozí nechtěné trvalé poškození laku, ostatních (například plastových) dílů a výsledný efekt nemusí být tak dobrý, jako bychom si představovali.

Svěřte se odborníkům

Z tohoto důvodu nelze než doporučit návštěvu specializovaného pracoviště, kde vám lak ošetří opravu profesionálně, v ideálním případě i s  aplikací ochranné teflonové vrstvy, která pomůže krásný obnovený lesk vašeho automobilu udržet co nejdéle.

 

 

wolf

Recent Posts

Jak pracovat s orbitální leštičkou

Orbitální leštička je skvělý nástroj pro dosažení profesionálního vzhledu vašeho vozidla. Správné použití této technologie…

4 týdny ago

Příprava auta na jaro a jarní údržba vozidla

Jaro je tu a je čas připravit své auto na novou sezónu. Jarní údržba vozidla…

1 měsíc ago

Oprava autolaku v kostce

Automobilový lak je jakousi vizitkou vozidla. Jeho lesk a bezchybný vzhled mohou odrážet péči majitele…

4 měsíce ago

Důležitost dekontaminace autolaku

Dekontaminace autolaku představuje kritický krok v rámci údržby vozidla, který nese mnohem širší význam než…

4 měsíce ago

JAK ZABRÁNIT ZIMĚ, ABY ZPŮSOBILA ŠKODY NA VAŠEM AUTĚ?

… a nejenom na autě, doplňujeme nadpis dnešního článku. Zima je zejména pro motoristy velmi…

5 měsíců ago

Podzim je tu, zima za rohem. Víte, jak se postarat o lak svého auta?

Máte také pocit, že jste teprve nedávno schovali zimní výbavu a připravovali auto na letní…

5 měsíců ago