Blog

Oprava karoserie metodou PDR – o co se jedna?

Metoda PDR nachází uplatnění ve všech autoservisech, opravnách a provozovnách, kde se potýkají s opravami plechové karoserie. Zejména s promáčklinami a důlky, kde nedošlo k poškození samotného laku a je třeba dostat kapotu, střechu, nárazník nebo dveře do původního stavu. To s sebou obvykle nese rizika a komplikace v podobě nutnosti demontovat a rozebrat jednotlivé části, vyklepat a vyrovnat nerovnosti a případně zahladit vzniklé škody. Ne tak s metodou PDR.

Co znamená PDR a kde se vzala?

PDR je zkratka anglických slov Paintless Dent Repair a volnější, poněkud kostrbatý překlad zní jako „bezlaková oprava důlku“. Původ má kdesi ve Spojených státech amerických a svět ji zná už dobrých padesát let. Tedy žádná novinka, nicméně v poslední době zažívá velkou renesanci a zaslouženou popularizaci. A co je její největší deviza? Už zmínka o lakování v názvu má svůj význam. Na rozdíl od jiných metod a postupů je PDR metoda velice šetrná a sama o sobě nezpůsobuje narušení barvy. Nedošlo-li tedy k jejímu poškození již dříve, samotná oprava metodou PDR nezahrnuje a nepočítá s přelakováním postiženého místa.

Páky a táhla v rukou odborníků

Její princip je přitom velice jednoduchý a využívá prostých vlastností ocelí, které nejsou po tepelném zpracování a formování natolik tvárné, aby nešly vrátit do původní podoby. U opravy PDR se používá nástrojů, jako jsou protisměrná táhla, háky, přísavky a kladiva, kterými lze deformovaná místa uvést do původního tvaru, aniž by bylo nutné je sundávat. To, spolu s absencí lakování, generuje úspory času a materiálu, tudíž se k dalším výhodám této metody řadí i její velice výhodná cena. Způsob tedy velice jednoduchý na vysvětlení, o poznání složitější na provedení. K dokonalému zvládnutí metody PDR nestačí jen kvalitní a prvotřídní pomůcky, ale také řemeslná zručnost, zkušenosti a především ten správný zápal pro práci a cit pro dokonale odvedenou práci. A to vše nabízíme nyní i Vám.

wolf

Recent Posts

Jak si poradit s pylem na autě?

Nemusíte být nutně alergici, aby vám pyl způsobil vrásky na čele. Stejně jako trápí nás…

20 hodinami ago

Obnova kůže na volantu

Kůže na volantu je jakousi vizitkou vašeho vozu. Je to místo, kam se vaše ruce…

1 dnem ago

Jak pracovat s orbitální leštičkou

Orbitální leštička je skvělý nástroj pro dosažení profesionálního vzhledu vašeho vozidla. Správné použití této technologie…

1 měsíc ago

Příprava auta na jaro a jarní údržba vozidla

Jaro je tu a je čas připravit své auto na novou sezónu. Jarní údržba vozidla…

1 měsíc ago

Oprava autolaku v kostce

Automobilový lak je jakousi vizitkou vozidla. Jeho lesk a bezchybný vzhled mohou odrážet péči majitele…

4 měsíce ago

Důležitost dekontaminace autolaku

Dekontaminace autolaku představuje kritický krok v rámci údržby vozidla, který nese mnohem širší význam než…

4 měsíce ago