Blog

Oprava promáčklin na karoserii bez nutnosti lakování

I sebeopatrnější řidič na svém miláčkovi občas najde nějakou tu promáčklinku či podobný defekt a musí řešit ošemetnou otázku, jak napáchané škody co nejlépe, nejúčinněji a také nejlevněji odstranit. Přijít k takové úhoně není nijak těžké – střet s dalším automobilem, nehoda při parkování, vandalství, nebo „obyčejné“ krupobití, to je jen zběžný výčet možných příčin.

Jak na opravu?

Oproti tomu existuje i několik možností oprav. Extrémní východiska, jako je koupě nového vozu, nebo ignorování vzniklých škod z pochopitelných důvodů vynecháme. Nejběžnější metoda je nechat postižená místa vyklepat a přelakovat  svépomocí, šikovným známým či řemeslníkem Není to metoda nejšetrnější a také nejefektivnější.

Opravené místo je víceméně stále viditelnézejména díky odlišnému odstínu laku a časem se na něm může objevit například koroze. Auto navíc dostává cejch bouraného vozu a to má samozřejmě vliv na jeho tržní cenu. U starších automobilů, kde není vůle k větším investicím, je tato metoda ospravedlnitelná, ale pokud vlastníte zánovní kousek, nebo svému vozidlu chcete dopřát to nejlepší, existuje pro vás ještě jedna možnost.

Paintless Dent Repair

Řeč je o v principu jednoduché, ale na provedení náročné metodě PDR, aneb Paintless Dent Repair, volně přeloženo jako oprava promáčklin bez nutnosti lakování. Tento způsob opravy defektů karosérií je v automobilovém průmyslu známý už desítky let a v poslední době zažívá velkou renesanci. Jak už vyplývá z názvu, jedná se o nedestruktivní řešení, které využívá principu paměti materiálu a jeho přirozené pružnosti. Z toho lze vydedukovat, že PDR postup není vhodný například pro hliník a plasty.

A v čem tedy spočívá kouzlo PDR? Za pomoci speciálních protisměrných kladiv, háků a pák dochází k vymačkávání či tažení propadlých částí karoserie zpět do původní podoby. To klade velkou náročnost na nástrojové vybavení ale i na šikovnost operátora.

Není to tedy metoda primárně určená pro garáže a domácí kutily, naštěstí je zde nabídka specializovaných servisů, kde dostanete tu největší kvalitu za více než rozumnou cenu.

wolf

Recent Posts

Jak si poradit s pylem na autě?

Nemusíte být nutně alergici, aby vám pyl způsobil vrásky na čele. Stejně jako trápí nás…

7 hodinami ago

Obnova kůže na volantu

Kůže na volantu je jakousi vizitkou vašeho vozu. Je to místo, kam se vaše ruce…

22 hodinami ago

Jak pracovat s orbitální leštičkou

Orbitální leštička je skvělý nástroj pro dosažení profesionálního vzhledu vašeho vozidla. Správné použití této technologie…

1 měsíc ago

Příprava auta na jaro a jarní údržba vozidla

Jaro je tu a je čas připravit své auto na novou sezónu. Jarní údržba vozidla…

1 měsíc ago

Oprava autolaku v kostce

Automobilový lak je jakousi vizitkou vozidla. Jeho lesk a bezchybný vzhled mohou odrážet péči majitele…

4 měsíce ago

Důležitost dekontaminace autolaku

Dekontaminace autolaku představuje kritický krok v rámci údržby vozidla, který nese mnohem širší význam než…

4 měsíce ago